Najczęściej padający tekst w niemal każdym domu, gdzie mieszkają przynajmniej dwie osoby: „Co dzisiaj na obiad?”. Odpowiedzi za to bywają różne. Od totalnie wydumanych potraw, po całkiem proste, ale najczęściej pada stwierdzenie, że albo robić się nie chce albo może coś zamówić.
Makaron – najszybszy obiad
Dania z makaronem są zazwyczaj bardzo szybkie, a przy tym pyszne. Jeśli przygotowanie dodatku trwa dokładnie tyle ile doprowadzenie wody do wrzenia, a następnie ugotowania pasty nie może być inaczej. Zatem, jaki sos zrobić? Na początek pomidorowy. Wystarczy puszka pomidorów, cebula, czosnek, oliwa i ser (najlepiej twardy). Na oliwie trzeba podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pomidory, doprawić, dusić w tym czasie, kiedy gotuje się makaron, a potem z odcedzonym wymieszać i posypać tartym serem. Inne propozycje to carbonara, czyli sos na bazie boczku i jajek, spaghetti z sosem ze śmietanki, sera pleśniowego i makaronu.
Pierś z kurczaka – szybki sposób na mięso
To jedno z najłatwiejszych w obróbce mięs. Można zrobić je na wiele sposobów. Poczynając od prozaicznego kotleta, przez mięso grillowane, a skończywszy na piersiach nadziewanych. Wystarczy rozkroić mięso i włożyć do środka fetę, suszone pomidory, a całość owinąć cienko pokrojonymi plastrami boczku, potem podsmażyć, a następnie wrzucić na 15 min do piekarnika. Obiad gotowy.
Zupy – zawsze się sprawdzają
Wadą zup jest długość przygotowania. Za to mają mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim można je zrobić na kilka dni, a także zamrozić lub zawekować. W ten sposób mamy danie na „czarną godzinę”, kiedy naprawdę się nie chce lub nie ma czasu. Uwielbiane klasyki to: pomidorowa, ogórkowa, pieczarkowa, żurek. Można też przygotować pożywne zupy krem, np. z groszku albo idealnie pasujące do pory roku, np. zimą – grochówka.